Houten kozijn schilderen

Houten kozijn schilderen

Het is goed om de houten kozijnen te schilderen in je huis om zo de levensduur ervan te verlengen. Een goed geschilderd kozijn is goed beschermd tegen vocht en ook tegen de zon. Verf en beits bieden daarnaast ook nog eens een bescherming tegen schimmels, vocht en insecten, houtwormen en larven.

De juiste beits kiezen om je houten kozijn te schilderen.
Er zijn verschillende soorten verf beschikbaar voor buiten en binnen. Denk hierbij aan:

  • Verf op een waterbasis (acrylaat)
  • Verf welke is verdund met een terpentine (alkyd)
  • Polyurethaan verf (PU) welke met twee componenten verf wordt verwerkt; met de acrylaat of de alkyd verfsoorten. De verflaag is veel slijtvaster en harder.
  • Vernis is een lak welke vocht afstoot en ook UV-stralen. Door de gladheid is het ook nog eens gemakkelijk schoon te maken.

Waar kies je voor? Overschilderen of afbranden van de houten kozijnen?

Als de verflaag wat verweer is dan kun je het beste eerst de kozijnen gaan opschuren om ze daarna stofvrij te maken, voordat je er een nieuwe verflaag gaat aanbrengen. Je kunt daarna oneffenheden plamuren en glad maken. Als het hout zwaar beschadigd is dan kun je het beste alle verf van het kozijn afbranden.

Voordat je met het schuren en verven begint is het goed om te controleren hoe de aansluiting is van de muur en het kozijn. De spleten en gaten vormen vaak een verzameling van vuil en ook van vocht. Blaas het er allemaal uit en kit de kieren en de gaten mooi dicht. De grondverf bij het schilderen van een kozijn zorgt voor een goede hechting van de verf. Als de grondverf droog is moet je het opschuren met een fijn schuurpapier. Schuur altijd in de richting van de houtnerf. Als alle kieren en gaten zijn gevuld en mooi zijn opgeschuurd dan is het tijd om de kozijnen af te lakken. Voordat je dit doet maak je het natuurlijk wel allemaal stofvrij en schoon.

Starten met verven

Als het om nieuw hout gaat dan is het goed om te kijken of er ook nog harssporen aanwezig zijn. Verwijder deze, voordat het zuur gaat inwerken op de verf. Ontvet het hout ook. Het hardhout is iets vetter en zal niet direct de mooiste dekking geven. Het is daarom goed om eerst een paar lagen goede grondverf te gaan gebruiken.

Alles goed afplakken

De ramen kun je het beste goed gaan afplakken met schilderstape. Het is even werk en het zorgt ervoor dat alles veel sneller en gemakkelijker gaat. Je krijgt een mooi strak eindresultaat en hoeft geen verf te krabben van de ramen. Het is belangrijk om het tape direct na het schilderen te verwijderen. Anders kan het zijn dat je de opgedroogde verf eraf haalt en weer opnieuw moet beginnen.

Verder is het belangrijk om van binnen naar buiten te werken. Open de ramen en verf eerst de binnenkant van de ramen. Begin bij het horizontale deel van het raam en ga dan van beneden naar boven. Verf hierna de verticale delen van het kozijn. Zet het raam even dicht om de kopse kanten te schilderen. Verf hierna van boven naar beneden het kozijn in zijn geheel.

Het is belangrijk om de verf altijd goed te verdelen. Maak een ruime overlap voor een volgende baan.